Terug op het goede spoor met een gezonde detox.

Een manier om weer aan deze goede gewoontes te starten, is een gezonde detox. Ik probeerde er enkele weken gelden alvast één voor jullie uit.

Een tijdje terug had ik het gevoel dat ik een gezonde kickstart kon gebruiken. Even al mijn slechte gebruiken achterwegen laten en met een schone lei beginnen. Ik ging op zoek naar een detox die ik makkelijk kon volhouden en kwam bij een sapjeskuur terecht. Tijdens een sapjeskuur vervang je al je maaltijden doorheen de dag door sapjes. Het klinkt niet zo aanlokkelijk, maar het is een geweldige manier om je lichaam te reinigen.

 

Voordelen

Wat zijn nu de voordelen van een sapjeskuur?

1. Meer energie

Je krijgt meer energie. De sapjes zitten bomvol vitaminen. Enerzijds geven deze vitaminen je een energie boost. Anderzijds heeft je lichaam minder moeite om de sapjes te verteren, in tegelstelling tot alle troep die we dagelijks eten. En ook doordat je lichaam minder moet werken voor je vertering, hou je meer energie over dan normaal.

2. Begin van een nieuwe goede gewoonte

Na een sapjeskuur voel je je fris en energierijk. Dit gevoel wil je natuurlijk zomaar niet opgeven. Daarom sta je na zo’n kuur ook meer stil bij je keuzes. Je wil dit positieve effect aanhouden en zal dus minder snel naar een ongezonde snack grijpen.

3. Een paar kilo lichter

Door een sapjeskuur verlies je vaak enkele kilo’s. Maar laat dit zeker niet je primaire drijfveer zijn. Je verliest tijdens de kuur voornamelijk vocht en zodra je terug vast voedsel eet, kan dit er snel weer bij komen.

4. Geen opgeblazen gevoel meer

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel na het eten? Dan kan ik een sapjeskuur echt aanraden. Het geeft je buik eventjes volledige rust en laat je darmen weer helemaal op hun positieven komen. Je zorgt er namelijk voor dat je lichaam enkel gezond voedsel hoeft te verteren en dat kan ons lichaam soms echt wel eens gebruiken.

Mijn ervaring

Ik heb zelf een sapjeskuur van drie dagen gevolgd. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar ik was toch tevreden met het resultaat. Mijn darmen kwamen volledig tot rust en ik had voor het eerst in lange tijd geen opgeblazen gevoel meer. Bovendien sliep ik nog als een roosje ook.

Er zijn natuurlijk ook wel een paar nadelen aan verbonden. Zo vond ik het erg moeilijk om mijn collega’s en familie ‘normale’ maaltijden te zien eten, terwijl ik mijn sapje naar binnen werkte. Ook had ik het tijdens deze sapjeskuur iets kouder dan normaal, maar met een dikke trui is dit zo opgelost natuurlijk.

Over het algemeen kijk ik dus zeer positief terug op deze ervaring en wil ik dit zeker in de toekomst nog eens herhalen.

Detoxen in de sauna

Detoxen kan natuurlijk op een heleboel verschillende manieren. Zo is naar de sauna gaan ook een vorm van ‘ontgiften’! Door de warmte ga je immers zweten, waardoor alle afvalstoffen uit je lichaam worden weggevoerd.